Dieta po COVID-19
Zachęcamy do zapoznania się z praktycznymi dietetycznymi poradami dla osób, które przeszły Covid-19.
Dieta po COVID-19 powinna opierać się przede wszystkim na wzmocnieniu odporności i całego organizmu oraz złagodzeniu powikłań.
Pacjenci po przechorowaniu tej choroby często doświadczają wielu problemów i dolegliwości, takich jak:
- przewlekłe zmęczenie i osłabienie,
- brak apetytu,
- wypadanie włosów,
- “mgła mózgowa”, problemy z pamięcią i koncentracją,
- zaburzenia snu,
- spadki masy ciała, niedożywienie,
- osłabienie odporności
Najważniejsze składniki pokarmowe dla pacjenta po COVID-9
- Witamina D
Związek między witaminą D, a chorobą COVID-19 zauważono już na samym początku pandemii w 2020 roku. Choć większości osób witamina D kojarzy się przede wszystkim z układem szkieletowym i profilaktyką osteoporozy, jej znaczenie jest znacznie szersze. Tak naprawdę wpływa na każdy układ narządów w organizmie, a jej niedobory mogą powodować i nasilać przebieg wielu chorób. Witamina D ma działanie immunomodulujące, czyli wpływające na procesy immunologiczne i odporność organizmu. Dlatego jest niezwykle ważna w kontekście profilaktyki, leczenia i rekonwalescencji większości infekcji, w tym tej wywołanej przez koronawirusa. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna zachodząca pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne i niestety nie ma możliwości dostarczenia jej odpowiednich ilości z diety. Dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja, w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy warunki atmosferyczne uniemożliwiają wystarczającą syntezę skórną.
- Omega-3
Kwasy omega-3 to najzdrowsze tłuszcze, która mają silne działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Ich odpowiednia ilość w diecie pacjentów po przechorowaniu COVID powoduje wyciszanie stanów zapalnych i charakterystycznej, tak zwanej „burzy cytokinowej”, czyli produkcji przez układ odpornościowy substancji immunologicznych w wyniku kontaktu z koronawirusem.
- Cynk
Cynk to kolejny bardzo ważny składnik pokarmowy dla pacjentów pocovidowych. Wpływa korzystnie nie tylko na funkcje immunologiczne, ale również na odczuwanie apetytu oraz zmysł smaku.
Postępowanie z pacjentem w trakcie rekonwalescencji, oprócz opieki lekarskiej i fizjoterapeutycznej, powinno obejmować również indywidualną opiekę dietetyczną, w celu zapewnienia kompleksowego i całościowego podejścia.
Przebieg zakażenia COVID-19, dominujące objawy, powikłania i czas trwania rekonwalescencji są bardzo indywidualne i różnią się u poszczególnych osób. Dlatego bardzo ważne jest podejście uwzględniające te osobnicze różnice, dopasowane do potrzeb konkretnego pacjenta.
Całość wpisu pod linkiem: https://www.cms.waw.pl/dieta-po-covid-19
W przypadku konieczności specjalistycznej pomocy - zapraszamy na konsultacje do dietetyczki klinicznej Aleksandry Dziury w CMS.
CMS i wracasz do gry!