X

Zapisz się na newsletter
od CMS w Warszawie

Dietetyczne porady dla osób, które przeszły Covid-19

Dieta po COVID-19

Zachęcamy do zapoznania się z praktycznymi dietetycznymi poradami dla osób, które przeszły Covid-19.

Dieta po COVID-19 powinna opierać się przede wszystkim na wzmocnieniu odporności i całego organizmu oraz złagodzeniu powikłań.

Pacjenci po przechorowaniu tej choroby często doświadczają wielu problemów i dolegliwości, takich jak:

  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie,
  • brak apetytu,
  • wypadanie włosów,
  • “mgła mózgowa”, problemy z pamięcią i koncentracją,
  • zaburzenia snu,
  • spadki masy ciała, niedożywienie,
  • osłabienie odporności

Najważniejsze składniki pokarmowe dla pacjenta po COVID-9

  • Witamina D
    Związek między witaminą D, a chorobą COVID-19 zauważono już na samym początku pandemii w 2020 roku. Choć większości osób witamina D kojarzy się przede wszystkim z układem szkieletowym i profilaktyką osteoporozy, jej znaczenie jest znacznie szersze. Tak naprawdę wpływa na każdy układ narządów w organizmie, a jej niedobory mogą powodować i nasilać przebieg wielu chorób. Witamina D ma działanie immunomodulujące, czyli wpływające na procesy immunologiczne i odporność organizmu. Dlatego jest niezwykle ważna w kontekście profilaktyki, leczenia i rekonwalescencji większości infekcji, w tym tej wywołanej przez koronawirusa. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna zachodząca pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne i niestety nie ma możliwości dostarczenia jej odpowiednich ilości z diety. Dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja, w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy warunki atmosferyczne uniemożliwiają wystarczającą syntezę skórną.
     
  • Omega-3
    Kwasy omega-3 to najzdrowsze tłuszcze, która mają silne działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Ich odpowiednia ilość w diecie pacjentów po przechorowaniu COVID powoduje wyciszanie stanów zapalnych i charakterystycznej, tak zwanej „burzy cytokinowej”, czyli produkcji przez układ odpornościowy substancji immunologicznych w wyniku kontaktu z koronawirusem.
     
  • Cynk
    Cynk to kolejny bardzo ważny składnik pokarmowy dla pacjentów pocovidowych. Wpływa korzystnie nie tylko na funkcje immunologiczne, ale również na odczuwanie apetytu oraz zmysł smaku.

Postępowanie z pacjentem w trakcie rekonwalescencji, oprócz opieki lekarskiej i fizjoterapeutycznej, powinno obejmować również indywidualną opiekę dietetyczną, w celu zapewnienia kompleksowego i całościowego podejścia.

Przebieg zakażenia COVID-19, dominujące objawy, powikłania i czas trwania rekonwalescencji są bardzo indywidualne i różnią się u poszczególnych osób. Dlatego bardzo ważne jest podejście uwzględniające te osobnicze różnice, dopasowane do potrzeb konkretnego pacjenta.

Całość wpisu pod linkiem: https://www.cms.waw.pl/dieta-po-covid-19

W przypadku konieczności specjalistycznej pomocy - zapraszamy na konsultacje do dietetyczki klinicznej Aleksandry Dziury w CMS.

CMS i wracasz do gry!

Przejdź do strony on-line

Kontakt

ADRES

Centrum Medycyny Sportowej Sp. z o.o.
ul. Wawelska 5
02-034 Warszawa

E-mail

rejestracja@cms.waw.pl
sekretariat@cms.waw.pl
iod@cms.waw.pl

LOKALIZACJA I DOJAZD

Lokalizacja na mapie Google
Dojazd dla zmotoryzowanych
Dojazd autobusami (przystanki i autobusy)

Godziny pracy

Pon - Pt: 7.30 - 20.00
Sb: 8.00 - 14.00

REJESTRACJA

22 592 93 05

22 592 93 06

22 592 93 07

22 592 93 08

22 592 93 09

22 592 93 10

CMS na Facebook

Odzwiedź naszą stronę

Formularz Kontaktowy. Prosimy o pozostawienie kontaktu. Oddzwonimy.

Prosimy wypełnić formularz (wszystkie pola są wymagane). Oddzwonimy, doradzimy i umówimy Państwa na wizytę.



CMS i wracasz do gry!

Copyright © Centrum Medycyny Sportowej Sp. z o.o.