X

Zapisz się na newsletter
od CMS w Warszawie

Dieta po COVID-19

Dieta po COVID-19 powinna opierać się przede wszystkim na wzmocnieniu odporności i całego organizmu oraz złagodzeniu powikłań. Pacjenci po przechorowaniu tej choroby często doświadczają wielu problemów i dolegliwości, takich jak:

  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie
  • brak apetytu
  • wypadanie włosów
  • “mgła mózgowa”, problemy z pamięcią i koncentracją
  • zaburzenia snu
  • spadki masy ciała, niedożywienie
  • osłabienie odporności

Postępowanie z pacjentem w trakcie rekonwalescencji, oprócz opieki lekarskiej i fizjoterapeutycznej, powinno obejmować również indywidualną opiekę dietetyczną, w celu zapewnienia kompleksowego i całościowego podejścia.

 

Najważniejsze składniki pokarmowe dla pacjenta po COVID-9

Witamina D

Związek między witaminą D, a chorobą COVID-19 zauważono już na samym początku pandemii w 2020 roku. Choć większości osób witamina D kojarzy się przede wszystkim z układem szkieletowym i profilaktyką osteoporozy, jej znaczenie jest znacznie szersze. Tak naprawdę wpływa na każdy układ narządów w organizmie, a jej niedobory mogą powodować i nasilać przebieg wielu chorób. Witamina D ma działanie immunomodulujące, czyli wpływające na procesy immunologiczne i odporność organizmu. Dlatego jest niezwykle ważna w kontekście profilaktyki, leczenia i rekonwalescencji większości infekcji, w tym tej wywołanej przez koronawirusa. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna zachodząca pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne i niestety nie ma możliwości dostarczenia jej odpowiednich ilości z diety. Dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja, w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy warunki atmosferyczne uniemożliwiają wystarczającą syntezę skórną. Standardowa dawka, dla osoby dorosłej to 2000 IU. W przypadku pacjentów po COVID-19 zalecane jest oznaczenie stężenia metabolitu witaminy D we krwi (25(OH)D) i indywidualne dobranie dawki w zależności od potrzeb organizmu – często okazuje się, że są one większe niż te standardowe. Prawidłowo dobrana suplementacja witaminy D może znacząco skrócić czas powrotu do pełni sił, korzystnie wpłynąć na samopoczucie, powrót smaku, zapachu i apetytu oraz wzmocnić osłabiony układ odpornościowy pacjenta.

Omega-3

Kwasy omega-3 to najzdrowsze tłuszcze, która mają silne działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Ich odpowiednia ilość w diecie pacjentów po przechorowaniu COVID powoduje wyciszanie stanów zapalnych i charakterystycznej, tak zwanej „burzy cytokinowej”, czyli produkcji przez układ odpornościowy substancji immunologicznych w wyniku kontaktu z koronawirusem. Co więcej, kwasy te są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego, w tym mózgu. Dlatego, mogą okazać się korzystne w łagodzeniu pocovidowej „mgły mózgowej”. Źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, tuńczyk), które powinny być obecne w diecie minimum 2 razy w tygodniu. W przypadku ich mniejszego spożycia lub stosowania diety wegańskiej niezbędna jest suplementacja w dawce minimum 250 mg dziennie.

Cynk

Cynk to kolejny bardzo ważny składnik pokarmowy dla pacjentów pocovidowych. Wpływa korzystnie nie tylko na funkcje immunologiczne, ale również na odczuwanie apetytu oraz zmysł smaku. Dieta bogata w cynk może wspomagać powrót czucia smaku u pacjentów, którzy utracili go w trakcie choroby. Do najlepszych pokarmowych źródeł cynku zalicza się -  owoce morza, ryby oraz mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja kurze, sery, pestki dyni oraz nasiona słonecznika. Po konsultacji z dietetykiem i lekarzem, u pacjentów po ciężkim przebiegu COVID-19, wskazana może okazać się suplementacja tego składnika.

 

Praktyczne porady dla pacjentów po COVID-19

  1. Mniejsze, częstsze posiłki – po chorobie często przez dłuższy czas może utrzymywać się brak apetytu, jednak bardzo ważne jest to, aby codziennie dieta pokrywała w pełni zapotrzebowanie na kalorie i wszystkie składniki pokarmowe organizmu. U niektórych osób sprawdza się jedzenie kilku mniejszych, ale częstszych posiłków, zamiast na przykład 3 większych. Bardzo dobrze sprawdzają się wszelkie koktajle mleczno-owocowe lub owocowo-warzywne oraz zupy, które są bardzo odżywcze, ale ze względu na swoją płynną postać nie sycą tak jak posiłki stałe.
  2. Pełnoziarniste produkty zbożowe – organizm po chorobie potrzebuje odpowiedniej ilości energii, której głównym źródłem są węglowodany obecne w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Warto zadbać, aby codziennie spożywać ok. 3-4 porcji np. pod postacią pełnoziarnistego, razowego pieczywa, grubych kasz, makaronu, czy ryżu.
  3. Warzywa i owoce – powinny one stanowić podstawę codziennej diety i być obecne w każdym posiłku. Są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych oraz tzw. antyoksydantów, czyli związków o działaniu przeciwzapalnym, wspomagającym odporność i regenerację organizmu.
  4. Unikanie żywności wysokoprzetworzonej – słodycze, słone przekąski, żywność wysokoprzetworzona, dania typu instant czy fast-food powinny pojawiać się w diecie pacjenta po COVID najrzadziej jak to tylko możliwe. Produkty te, oprócz wysokiej ilości kalorii (oraz dodanego cukru i tłuszczu) nie niosą za sobą żadnej wartości odżywczej, witamin, czy składników mineralnych, których organizm potrzebuje do poradzenia sobie z powikłaniami. Co więcej, zawartość soli i dodatków chemicznych może nasilać stan zapalny i osłabiać i tak już osłabione funkcje immunologiczne organizmu.
  5. Płyny – w ciągu dnia należy wypijać nie mniej niż 2 litry płynów. Najlepiej wybierać wodę mineralną, wskazana jest ta średnio zmineralizowana, która nie tylko nawadnia, ale dostarcza też elektrolitów, na przykład wapnia i magnezu, których niedobory mogły rozwinąć się w przebiegu COVID.

Przebieg zakażenia COVID-19, dominujące objawy, powikłania i czas trwania rekonwalescencji są bardzo indywidualne i różnią się u poszczególnych osób. Dlatego bardzo ważne jest podejście uwzględniające te osobnicze różnice, dopasowane do potrzeb konkretnego pacjenta.

Zapraszamy na konsultacje do dietetyczki klinicznej Aleksandry Dziury w CMS.

Przejdź do strony on-line

Kontakt

ADRES

Centrum Medycyny Sportowej Sp. z o.o.
ul. Wawelska 5
02-034 Warszawa

E-mail

rejestracja@cms.waw.pl
sekretariat@cms.waw.pl
iod@cms.waw.pl

LOKALIZACJA I DOJAZD

Lokalizacja na mapie Google
Dojazd dla zmotoryzowanych
Dojazd autobusami (przystanki i autobusy)

Godziny pracy

Pon - Pt: 7.30 - 20.00
Sb: 8.00 - 14.00

REJESTRACJA

22 592 93 05

22 592 93 06

22 592 93 07

22 592 93 08

22 592 93 09

22 592 93 10

CMS na Facebook

Odzwiedź naszą stronę

Formularz Kontaktowy. Prosimy o pozostawienie kontaktu. Oddzwonimy.

Prosimy wypełnić formularz (wszystkie pola są wymagane). Oddzwonimy, doradzimy i umówimy Państwa na wizytę.



CMS i wracasz do gry!

Copyright © Centrum Medycyny Sportowej Sp. z o.o.