Dieta po COVID-19 powinna opierać się przede wszystkim na wzmocnieniu odporności i całego organizmu oraz złagodzeniu powikłań. Pacjenci po przechorowaniu tej choroby często doświadczają wielu problemów i dolegliwości, takich jak:
Postępowanie z pacjentem w trakcie rekonwalescencji, oprócz opieki lekarskiej i fizjoterapeutycznej, powinno obejmować również indywidualną opiekę dietetyczną, w celu zapewnienia kompleksowego i całościowego podejścia.
Witamina D
Związek między witaminą D, a chorobą COVID-19 zauważono już na samym początku pandemii w 2020 roku. Choć większości osób witamina D kojarzy się przede wszystkim z układem szkieletowym i profilaktyką osteoporozy, jej znaczenie jest znacznie szersze. Tak naprawdę wpływa na każdy układ narządów w organizmie, a jej niedobory mogą powodować i nasilać przebieg wielu chorób. Witamina D ma działanie immunomodulujące, czyli wpływające na procesy immunologiczne i odporność organizmu. Dlatego jest niezwykle ważna w kontekście profilaktyki, leczenia i rekonwalescencji większości infekcji, w tym tej wywołanej przez koronawirusa. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna zachodząca pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne i niestety nie ma możliwości dostarczenia jej odpowiednich ilości z diety. Dlatego bardzo ważna jest jej suplementacja, w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy warunki atmosferyczne uniemożliwiają wystarczającą syntezę skórną. Standardowa dawka, dla osoby dorosłej to 2000 IU. W przypadku pacjentów po COVID-19 zalecane jest oznaczenie stężenia metabolitu witaminy D we krwi (25(OH)D) i indywidualne dobranie dawki w zależności od potrzeb organizmu – często okazuje się, że są one większe niż te standardowe. Prawidłowo dobrana suplementacja witaminy D może znacząco skrócić czas powrotu do pełni sił, korzystnie wpłynąć na samopoczucie, powrót smaku, zapachu i apetytu oraz wzmocnić osłabiony układ odpornościowy pacjenta.
Omega-3
Kwasy omega-3 to najzdrowsze tłuszcze, która mają silne działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Ich odpowiednia ilość w diecie pacjentów po przechorowaniu COVID powoduje wyciszanie stanów zapalnych i charakterystycznej, tak zwanej „burzy cytokinowej”, czyli produkcji przez układ odpornościowy substancji immunologicznych w wyniku kontaktu z koronawirusem. Co więcej, kwasy te są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego, w tym mózgu. Dlatego, mogą okazać się korzystne w łagodzeniu pocovidowej „mgły mózgowej”. Źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, tuńczyk), które powinny być obecne w diecie minimum 2 razy w tygodniu. W przypadku ich mniejszego spożycia lub stosowania diety wegańskiej niezbędna jest suplementacja w dawce minimum 250 mg dziennie.
Cynk
Cynk to kolejny bardzo ważny składnik pokarmowy dla pacjentów pocovidowych. Wpływa korzystnie nie tylko na funkcje immunologiczne, ale również na odczuwanie apetytu oraz zmysł smaku. Dieta bogata w cynk może wspomagać powrót czucia smaku u pacjentów, którzy utracili go w trakcie choroby. Do najlepszych pokarmowych źródeł cynku zalicza się - owoce morza, ryby oraz mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja kurze, sery, pestki dyni oraz nasiona słonecznika. Po konsultacji z dietetykiem i lekarzem, u pacjentów po ciężkim przebiegu COVID-19, wskazana może okazać się suplementacja tego składnika.
Przebieg zakażenia COVID-19, dominujące objawy, powikłania i czas trwania rekonwalescencji są bardzo indywidualne i różnią się u poszczególnych osób. Dlatego bardzo ważne jest podejście uwzględniające te osobnicze różnice, dopasowane do potrzeb konkretnego pacjenta.
Zapraszamy na konsultacje do dietetyczki klinicznej Aleksandry Dziury w CMS.