Stawy to ruchome połączenia kości dzięki którym możemy się prawidłowo, sprawnie i swobodnie poruszać. Dlatego bardzo ważne jest to, aby utrzymywać je w dobrej kondycji. Oczywiście wpływa na to wiele czynników, m.in. urazy i kontuzje w przeszłości, ogólny stan zdrowia, predyspozycje genetyczne oraz styl życia, w tym sposób żywienia i aktywność fizyczna. Prawidłowa dieta pozwala na utrzymanie stawów w dobrej kondycji, zmniejsza ryzyko ich urazów i chorób, a także wspomaga ich leczenie.
Odpowiednie żywienie w przypadku chorób stawów powinno być przede wszystkim ustalone indywidualnie, uwzględniać ogólny stan zdrowia, wyniki badań, nasilenie poszczególnych objawów, przebieg choroby, preferencje i predyspozycje. W Centrum Medycyny Sportowej odbywają się indywidualne konsultacje, prowadzone przez dietetyczkę Aleksandrę Dziurę.
Zapraszamy do zapisów i zapoznania się z pełną treścią artykułu >>.