Problem nadwagi i otyłości w społeczeństwie określany jest mianem epidemii XXI wieku. Nadmierną masę ciała obserwuje się u co raz większej liczby osób, a jednocześnie jest ona jednym z najpoważniejszych czynników ryzyka bardzo wielu chorób, m.in. nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy, zaburzeń hormonalnych, chorób układu oddechowego, dróg żółciowych i wątroby, niepłodności, a także chorób nowotworowych. Co raz więcej osób decyduje się na rozpoczęcie odchudzania, samodzielnie lub pod okiem dietetyka. Niektórzy chcą poprawić swój wygląd i sylwetkę, inni decydują się na odchudzanie z przyczyn zdrowotnych i zaleceń lekarza. Często za decyzją o odchudzaniu stoją także czynniki psychologiczne takie jak brak poczucia akceptacji, niska samoocena. Niestety na temat odchudzania wciąż panuje wiele błędnych przekonań, np. że na diecie trzeba być głodnym, jedynym sposobem jest głodówka lub post, a im szybciej zrzucimy nadmierne kilogramy tym lepiej. Odchudzanie, aby było skuteczne musi być przede wszystkim zdrowe i bezpieczne.
Odchudzanie – od czego zacząć?
Warunkiem redukcji masy ciała jest deficyt kalorii, czyli najprościej mówiąc, spożywanie mniejszej ilości kalorii niż potrzebuje organizm. Dlatego bardzo popularne są głodówki, posty, detoxy oraz odchudzanie sokami, które charakteryzują się bardzo niską wartością energetyczną oraz tym, że są niezwykle restrykcyjne. Dlatego ich efekty widoczne są po krótkim czasie, co sprawia, że wiele osób decyduje się na ich rozpoczęcie, z nadzieją na szybkie rezultaty. Jednak badania pokazują, że nawet u 90% osób, które podjęły próby odchudzania, w przeciągu kilku tygodniu po zakończeniu diety pojawia się efekt jo-jo, czyli powrót do wyjściowej masy ciała, a nierzadko - nawet jeszcze wyższej.
Do redukcji masy ciała niezbędny jest deficyt energetyczny, jednak powinien on być wprowadzany stopniowo i opierać się na poprawie nawyków żywieniowych, a nie restrykcjach i eliminacji większości grup produktów spożywczych. Odchudzanie bez liczenia kalorii jest możliwe – oparcie swojej diety na nieprzetworzonych produktach, warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, chudym mięsie, nabiale i rybach jest ogromną częścią sukcesu. Na efekty z pewnością trzeba poczekać dłużej niż w przypadku zastosowania głodówki, jednak jest to rozwiązanie długotrwałe, które umożliwia odchudzanie bez efektu jojo oraz gwarantuje możliwość spożywania ulubionych produktów i posiłków, bez rygorystycznych eliminacji. Aby schudnąć wcale nie trzeba być głodnym i rezygnować z przyjemności z jedzenia.
Odchudzanie najlepiej zacząć od dokładnego przyjrzenia się swoim dotychczasowym nawykom żywieniowym oraz obliczenia swojego zapotrzebowania energetycznego. Obliczeń tych można samodzielnie dokonać z wykorzystaniem internetowego wzoru Harrisa Benedicta. Warto jednak pamiętać, że nie zastąpi to indywidualnej konsultacji z doświadczonym dietetykiem, który podczas obliczania zapotrzebowania kalorycznego pacjentów i planowania deficytów kalorii uwzględni wszystkie czynniki środowiskowe oraz stan zdrowia danej osoby.
W Centrum Medycyny Sportowej indywidualne konsultacje dietetyczne prowadzi mgr Aleksandra Dziura. Zapraszamy do zapisów!