Biodro



Staw biodrowy (łac. articulatio coxae) - staw kulisty tworzony przez głowę kości udowej oraz panewkę stawu biodrowego kości miednicznej. Przenosi ciężar ciała z tułowia na kończyny dolne oraz umożliwia ich ruchomość. Jeden z największych stawów organizmu człowieka. Powierzchnie stawowe stawu biodrowego tworzą pokryte chrząstką szklistą. Główkę stawu biodrowego tworzy kulista głowa kości udowej (caput femoris). Na jej szczycie znajduje się niewielkie wgłębienie - dołek głowy kości udowej (fovea capitis femoris), będący miejscem przyczepu więzadła głowy kości udowej (lig. capitis femoris). Głowa kości udowej porusza się w panewce stawu biodrowego (acetabulum), składającej się z powierzchni księżycowatej (facies lunata) oraz wypełnionego tkanką tłuszczową dołu panewki (fossa acetabuli). Panewka dodatkowo pogłębiona jest chrzęstnym obrąbkiem panewkowym (labrum acetabulare). Dwa brzegi obrąbka połączone są więzadłem poprzecznym panewki (lig. transversum acetabuli), przerzuconym nad wcięciem panewki. Cały staw otoczony jest mocną i grubą torebką stawową.


Profilaktyka

W profilaktyce urazów stawów kluczową rolę odgrywa odpowiednie przygotowanie fizyczne i trening równowagi. Nawet bardzo wytrawny amator sportu na początku sezonu wymaga rozjeżdżenia i zajęć pod okiem instruktora, a początkujący i dzieci wymagają nadzoru. Niezmiernie ważna jest również dieta, odpowiednia rozgrzewka i odnowa biologiczna. W diecie amator sportu podkreśla się to, że posiłki powinny być częste i niezbyt obfite, z dużą zawartością węglowodanów. Należy unikać tłuszczów, a po całodziennym wysiłku należy spożyć jakiś posiłek wysokobiałkowy. Niezmiernie ważne jest stałe uzupełnianie płynów z dużą zawartością mikro i makroelementów. Należy unikać alkoholi wysokoprocentowych ze względu na odwodnienie.


©Centrum Medycyny Sportowej w Warszawie 2015

CENTRUM MEDYCYNY SPORTOWEJ
ul. Wawelska 5
02-034 Warszawa